Sydän Nurmijärvellä

Aki Linnanahde kotikonnuillaan

Radio- ja TV-persoona Aki Linnanahde vietti herkimmän lapsuutensa ja nuoruutensa Nurmijärven kirkonkylällä. – Kun tänne tulee, tulee aina positiivinen olo, tämä kun edustaa huoletonta nuoruusaikaa, Linnanahde kuvailee tuntojaan. Jo hänen isovanhempansa elivät Nurmijärvellä. Vaari-Niilo oli taksiautoilija ja perustamassa kirkonkylälle taksiasemaa, mummolla oli käsityöliike keskustassa.

Juuri ennen haastattelua Linnanahde oli palannut lomamatkalta Dubaista. Siellä vieras mies oli yhtäkkiä kysynyt, onko Toreenintie 10 tuttu osoite. Mies kertoi olleensa taksikuskina Nurmijärvellä ja kuskanneensa monet kerrat Akin Matti-isää kotiin. Matti Linnanahde oli aikanaan mukana kunnallispolitiikassa ja oli myös Nurmijärven Sähkön johtokunnan varapuheenjohtaja.

Urheilullinen lapsuus

Lapsuus kului urheilupaikkojen äärellä. Kesäisin urheilukentällä jalkapallon parissa ja talvella jääkiekkokaukalossa. Välillä sotkettiin polkupyörillä Sääksjärvelle uimaan, jossa lisäkannustimena olivat tytöt. – Kavereiden kanssa lyötiin vetoja siitä, kuka oli ensimmäisenä aamulla urheilukentällä. Kyllä ennen yhdeksää piti olla, jos meinasi voittaa. Siellä sitten meni koko päivä pallon perässä. Välillä loikoiltiin korkeushyppypatjalla.

Pelasimme Nurmijärven Natevassa, joka oli NJS:n edeltäjä. – Kavereita olivat mm. Virtasen Lasse naapurista, Ertiön Jussi, jonka äiti oli Nurmijärven Sähköllä töissä, Ryhäsen Markku, Sjöholmin Tuomas, Oravan Mikko sekä Pylvänäisen Seppo. Ertiön ja Oravan kanssa meillä oli bändikin.

Sketsejä ja videoita

Ala-asteen opettaja Leena Lehtinen näki meissä jotain ja osasi työnsä. Hän laittoi meidät vilkkaat pojat käytävään keksimään sketsejä, joita sitten esitimme muulle luokalle. Ertiön ja Pylvänäisen kanssa teimme videoita Pylvänäisen isän työpaikaltaan lainaksi saamalla VHS-videokameralla. Ertiö oli mielestäni lahjakkain esiintyjä. Nuo molemmat kaverit ovat nykyisin korkeasti koulutettuja ja hyvissä ammateissa.

Aki Linnanahde syntyi Tampereella, mutta perhe muutti Nurmijärvelle, kun poika oli puolitoistavuotias. Perheeseen kuului Matti-isän ja Anu-äidin lisäksi kaksi vanhempaa siskoa. Vanhemmat olivat molemmat toimittajia, joka ei voinut olla vaikuttamatta Aki-pojan ammatinvalintaan. Peruskoulun jälkeen osoite muuttui Helsinkiin. Lukion jälkeen Linnanahde meni Laajasalon opistoon, joka on radioalan maan ykköskoulu. Siellä ovat opiskelleet monet tutut kasvot. – Tehtiin ystäväni Teemu Niikon kanssa opistossa vapaa-ajalla radio-ohjelmia, treenimielessä. Siemen toimittajaksi minulla on aina ollut, tämä on intohimoni.

Radio ja kirja

Linnanahteen ensimmäinen työpaikka oli Sport FM vuonna 2001. Hän teki siellä Atik Ismailin kanssa ohjelmaa. Sitten Radio Cityyn ja Vuoden radiojuontaja -titteli tuli 2006.

Nykyisin Linnanahteen intohimo on radiojuontaminen. Herätys on aamuisin klo 4.40. Työpaikka on Radio Nova, jossa hän juontaa aamulähetystä Minna Kuukan kanssa. Elämää täyttää tällä hetkellä myös Jere Karalahden muistelmien kirjoittaminen. Projekti valmistuu syksyllä. – Radiotyön tekemisessä motivoi rooli ihmisten arjen parantajana – ei sitä pelkän rahan takia tee.

“Teemme aamustasi paremman” –sloganin mukaan minulla on halu omalta osaltani tehdä pimeässä töihin vaeltavan ihmisen arjesta parempaa. Jos minulla on siihen lahja, haluan sitä käyttää. Sama vimma kuin silloin kun Pylvänäisen ja Ertiön kanssa tehtiin videoita, Linnanahde toteaa.

Hän on osaomistaja Helsingin Seagulls –koripallojoukkueessa ja innokas penkkiurheilija. Oma liikunta koostuu lenkkeilystä, pyöräilystä ja kuntosalista.

Aki Linnanahde on valittu Vuoden nurmijärveläiseksi vuonna 2014. Ennen paluutaan takaisin kotiin Vantaalle vaimon, kolmen lapsen ja kahden koiran luo, hän käy kirkonkylän hautausmaalla isovanhempiensa haudalla – kuten aina vieraillessaan kotikonnuillaan.

 

Päävalikko