1000. muuntopiiri Nurmijärvellä on säävarma

Nurmijärven Sähkön tuhannes muuntamo valmistui toukokuussa Krannilan alueelle. Muuntamosta saa sähkönsä noin 80 taloutta, josta puolet on vanhaa asutusta ja toinen puoli uutta aluetta, jota on juuri alettu rakentaa. Muuntopiiri on säävarma.

Uusi muuntamo vastaa uuteen kysyntään ja takaa samalla laadukkaan sähkön aikaisemmin alueella asuneille, toteaa muuntopiirin suunnitellut ja rakennuttanut Nurmijärven Sähköverkon verkostoteknikko Jarmo Huppunen.

Huppunen työskentelee yhteistyössä kunnan kaavoittajien ja katusuunnittelijoiden kanssa. Hän on mukana kaavoitusprosessissa ja teiden suunnittelussa. Näin kaapeleille saadaan varattua asianmukaiset kaapelireitit sekä muuntamoille ja jakokaapeille sopiva sijainti. Esimerkiksi vesi- ja viemäri- sekä tonttiliittymät on otettava huomioon.

Olennaista on myös toimia siten, että ei tarvitse heti kaivaa ojaa uudestaan ja esimerkiksi häiritä liikennettä, vaan että kaikki saadaan tehtyä yhdellä kaivauksella, Huppunen toteaa.

Muuntamossa on sisällä muuntaja, joka muuntaa 20 000 V:n jännitteen 400 V:n kotitalouksiin sopivaksi jännitteeksi. Alueen kuormitus on tällä hetkellä n. 400 kW – uuden alueen kuormitus tulee olemaan saman verran.

Nurmijärven ensimmäinen muuntopiiri rakennettiin heti kansalaissodan jälkeen Palojoelle. Viidessadas muuntopiiri valmistui Nurmijärven kirkonkylän keskustan tietämille 1983. Tästä muuntopiirien määrä kaksinkertaistui n. 30 vuodessa. Vuosittain rakennettavien muuntamoiden määrä on noin 25-30kpl. Tänä vuonna Nurmijärven Sähköverkon alueelle rakennetaan noin 150 uutta sähköliittymää, joka on saman verran kuin viime vuonna.

Muuntopiiri on täysin säävarma, sillä kaikki kaapelit sijaitsevat maan alla. Muuntopiirin kaapelien asentamisessa käytettiin uudehkoa suuntaporaus-menetelmää, jonka avulla kaapelit voidaan vetää maan alle porattuun suojaputkeen, ilman että kaapeliuraa tarvitsee kaivaa auki. Menetelmässä maahan työnnetään tankoja lyhyinä pätkinä maksimissaan n. 100 m:n matkalle kerrallaan. Syntynyttä väylää pitkin vedetään reikää avartava laite, jonka perässä tulee suojaputkia tarpeen mukaan 1-3kpl.

Muuntopiiriä rakennettiin yhteistyössä Eltel Networksin kanssa.

Päävalikko