Aleksis Kiven naapuriin aurinkovoimala

Aleksis Stenvallin perhe asui Ali-Lallan tilaa viljelleen Laineen perheen naapurissa – kun kirjailija syntyi 1834, oli Laineen suku asunut Palojoella jo 127 vuotta. 182 vuotta kirjailijan syntymästä asennutti Kalevi Laine Ali-Lallan tilalle aurinkovoimalan.

Kalevi Laineen innoittajana aurinkovoimaan on ollut eläkkeellä oleva Yleisradion luontotoimittaja, luontokirjailija ja biologi Veikko Neuvonen. Ratkaisua puolsivat ekologisuus, omavaraisuus ja energian hajautus.

Keväällä 2016 tartuin ajatukseen aurinkovoimalasta, kun työkaverini ja ystäväni Veikko Neuvonen kävi luonani täällä Palojoella ja kehui aurinkovoimalaa, jonka oli rakennuttanut Kumpulan omakotitalonsa katolle, muistelee Kalevi Laine.

Otin yhteyttä Nurmijärven Sähköön, jossa kävimme läpi vaihtoehtoja. Nurmijärven Sähkössä esiteltiin Suomeen ehkä eniten aurinkopaneeleja myyvän yrityksen tuotteita, piistä valmistettuja kiinalaisia paneeleja. Paneelit tulevat Aasiasta, jossa niitä valmistaa käytännössä kolme isoa paneelinvalmistajaa, jotka antavat 25 vuoden jänteelle 80 % teholupauksen. Nämä tuottajat ovat hinnoitelleet tuotteensa niin edullisiksi, että käytännössä eurooppalaisilla paneelientuottajilla ei ole mitään mahdollisuutta kilpailla heidän hintojaan vastaan.

Paneelit ovat käytännössä huoltovapaita ja kestävät kauan – takuu on 10 vuotta, käyttöiäksi luvataan 30 vuotta, mutta käytännössä ne kestävät 50 vuotta. Järjestelmässä pitää ennemminkin vaihtaa inverttereitä (laite, joka muuntaa tasavirtaa vaihtovirraksi) – myös sen takia, että ne kehittyvät teknisesti.

Omakotitaloon sopiva aurinkovoimala kannattaa tehdä kolmivaiheisella virralla, jolloin se on laajennettavissa helposti. Pienin omakotitaloon sopiva kolmivaiheinen on teholtaan 3,12 kW, seuraava 5,2 kW ja suurin 6,76 kW.

Asennustyöstä saa kotitalousvähennyksen

Kalevi Laineen voimala on kooltaan 20 paneelia eli 5,2 kW. Sen hinta oli kokonaisuudessaan n. 8500 euroa. Asennuksesta, josta syntyy kolmannes kuluista, saa kotitalousvähennystä. Paneeleihin menee toinen kolmannes ja loput invertterin hankintaan.

Kun talouteen tulee sähköverkkoon liitettävä aurinkovoimala, sähkömittari vaihdetaan tarkoitusta vastaavaan, mikä on maksuton operaatio. Samalla tehdään uusi verkkoliittymissopimus. Voimalan tuottamalla sähköllä pitää olla ostaja.

Hyödyllisintä on käyttää sähkö itse

Oman aurinkovoimalan tuottamasta energiasta hyötyy kesän aikana eniten, jolloin tuotanto on suurimmillaan ja kulutus vastaa tuotantoa. Silloin säästää verkon siirtokustannuksen, verot ja sähkön myynnin kustannukset.

Laineen voimala aloitti tuotannon 30.5. kuluvaa vuotta. Kesäkuun, heinäkuun ja puolikkaan elokuun aikana voimala oli jo tuottanut kerrostalokaksion vuosikulutuksen verran sähköä, eli n. 1600 kWh. Kulutusta ja tuotantoa voi seurata internetin Venla-palvelusta.

Lisää aurinkopaneleiden liittämisestä verkkoon tästä linkistä.

Päävalikko