Datahubin käyttöönoton vaikutukset

Suomessa otetaan käyttöön ma 21.02.2022 useita vuosia valmisteltu, kantaverkkoyhtiö Fingridin keskitetyn tiedonvaihdon datahub-palvelu. Käyttöönotto koskee kaikkia Suomessa toimivia sähköyhtiöitä ja kaikki ottavat palvelun käyttöön yhtä aikaa. Datahub tuo mukanaan monia muutoksia, jotka näkyvät myös sähkön loppukäyttäjälle. Tarkemmin datahubista voi lukea Fingridin esitteestä.

Mittarilukemat ja mittarinumero

Mittarilukemat, vuosiennusteet ja mittarinumerot poistuvat laskulta, koska jatkossa laskutus perustuu kaikkien käyttöpaikkojen osalta tuntiperusteiseen laskutukseen entisen lukemaperusteisen laskutuksen sijasta. Jatkossa mittarinumeron voi tarvittaessa tarkistaa omalta verkkoyhtiöltä.

Käyttöpaikkatunnukset

Aiemmin käytössä olleet lyhyet käyttöpaikkatunnukset korvautuvat jokaisen Suomen käyttöpaikan yksilöivällä 18-numeroisilla käyttöpaikkatunnuksilla (GSRN-tunnus) ja käyttöönotosta alkaen meidän tulee viestiä asiakkaan suuntaan vain pitkin käyttöpaikkatunnuksin eli muutos näkyy mm. laskuilla, sopimusvahvistuksilla sekä sähköisissä palveluissa.

Uusi GSRN-tunnus muodostuu kolmesta osasta: yritystunnisteesta (jonka edessä maatunnus), yksilöllisestä tunnuksesta ja tarkastusnumerosta. Nurmijärven Sähköverkon verkkoalueen käyttöpaikkatunnukset alkavat aina numerolla 643007579, jossa alun 64 on maatunnus ja loput seitsemän merkkiä verkkoyhtiön yksilöivää tunnusta. Seuraavaksi tulevat kahdeksan merkkiä kertovat käyttöpaikan yksilöivän tiedon ja viimeinen merkki on tarkastusnumero.

Sähkönsiirron laskuerittelyn ulkoasu

Asiakastietojärjestelmämme päivityksestä johtuen jatkossa sähkönsiirron laskuerittelyn ulkoasu poikkeaa hieman entisestä niiden käyttöpaikkojen osalta, joiden sähkönmyynti ja sähkönsiirto tulevat molemmat meiltä.

AsiakASTIETOJEN PÄIVITYS

Jokainen asiakas perustetaan datahubiin kerran ja kaikki sähköyhtiöt käyttävät näitä yhteisiä asiakastietoja esimerkiksi sopimuksen tekemisen yhteydessä.

Asiakastietojen (kuten puhelinnumeron, sähköpostin ja nimen) päivitys kulkeutuu tiedoksi kaikille kyseisen asiakkaan sähköyhtiöille eli jos ilmoitat puhelinnumeron päivityksestä sähkönmyyntiyhtiöösi, niin tieto kulkeutuu automaattisesti datahubin kautta verkkoyhtiölle sekä mahdollisille muille sähköyhtiöille, joiden kanssa sinulla on jokin sähkösopimus.

Venla-palvelun kirjautuminen muuttuu

Venla-palvelumme kirjautumisen yhteydessä tarvittava käyttöpaikkatunnus muuttuu lyhyestä numerosta 18-numeroiseksi.

Tulemme viestimään datahubista myös kevään asiakaslehdessämme.

 

Päävalikko