Ehtaa nurmijärveläistä tuulisähköllä – Grönbacka Panimo

Ehtaa nurmijärveläistä tuulisähköllä – Grönbacka Panimo

Nurmijärven Rajamäki on kuuluisa viinasta, mutta olutta ei kaupallisesti ole kunnassa tietämän mukaan koskaan pantu. Nyt pannaan – Ilvesvuoressa aloitti viime vuonna Grönbacka Panimo. Wennströmin veljeksien – Andreas ja Niklas – tavoitteena on 60 000 pullon vuosituotanto.

Tavoitteemme on tehdä erikoisoluita sekä kaikille oluen ystäville maistuvia juomia. Tarjoamme olutta, joka eroaa bulkkituotteista, toteaa Andreas Wennström. Veljesten tavoitteena on myös tarjota nurmijärveläisille omaa lähiolutta. Paikallisuus on tärkeää. Nurmijärvellä on viljelijöitä, jotka viljelevät ohraa ja tavoitteena onkin jossain vaiheessa saada käyttöön paikallisia raaka-aineita.

Pyrimme yhteistyöhön muiden nurmijärveläisten kanssa – kuten Nurmijärven Sähkön, jonka kanssa teimme tuulisähkösopimuksen. Toinen toistamme tukien. Jos joku haluaa, voimme pullottaa myös asiakkaan omalla etiketillä olutta. Andreas, joka vastaa veljeksistä enemmän myynnistä, opiskelee historiaa Helsingin yliopistossa. Niklas on koulutukseltaan sisustusarkkitehti ja on luonut yrityksen ulkoasun: mm. logon, etiketit ja nettisivut. Hän vastaa enemmän itse oluen valmistuksesta.
Ensimmäinen tavoitteemme on yksi keitto per viikko, johon olemme aika hyvin päässeet. Vuositavoite on 20 000 l. Pintahiivaoluen valmistukseen kuluu 3-4 viikkoa, pohjahiivaoluen noin kahdeksan viikkoa. Itse keittämiseen kuluu noin yksi päivä, aikaa kuluu eniten käymisastiassa, Niklas toteaa.

Autotallista se lähti

Grönbacka Panimon taustalla on veljesten vanhempien Kristerin ja Pauliinan olutharrastus, joka alkoi jo 1980-luvulla. Sitten tuli pitkä tauko, kunnes innostus taas virisi 2014-15 vaiheilla. Autotalliin pystytettiin panimo 70 litran astioilla, joka tuotti kerralla n. 25 l olutta. Tekeminen oli kivaa ja kokeiltiin uusia reseptejä. Lopulta olutta oli monessa ’kegissä’ eli oluttynnyrissä, kun aina jäi ylimääräistä, tuli ajatus, että miksei tätä voisi myydäkin. Kotona tehtyä olutta ei saa myydä, siihen tarvitaan hyväksytty elintarviketila. Vuonna 2018 aloimme etsiä toimitilaa ja nähtiin ilmoitus halliosakkeesta Ilvesvuoressa. Uusi, siisti halli oli helppo saada elintarvikehyväksytyksi tilaksi, Andreas kertoo. Tila tuntui ensin vähän isolta, mutta päätimme tehdä osan myymälätiloiksi. Olemme lähteneet siitä, että voimme tarvittaessa laajentaa liiketoimintaa lisäämällä käymisastioita. Yrityksellä on anniskelulupa, siis meillä on mahdollisuus järjestää erilaisia asiakastapahtumia panimolla. Järjestämme panimokierroksia ja tasting-tapahtumia, joista voi tiedustella erikseen.
Panimokauppa on avoinna perjantaisin klo 13–18 ja lauantaisin klo 11–16 osoitteessa Ilvesvuorenkatu 37.

Omaperäiset tuotteet

Tuotteiden tekeminen on aloitettu valmiilla resepteillä. Kokeilemisen kautta on löydetty omat maut. Tällä hetkellä eri olutlajeja on yhteensä viisi. Muuntelu voi olla sitä, että muutamme mallassortimenttia. Humalia yhdistämällä saa makuja aikaiseksi. Emme voi kehua omalla, salaisella reseptillä – olemme muokanneet reseptejä oman makumme mukaiseksi, Niklas toteaa. Esimerkiksi ’Cascadian Dark Ale’ on aika mielenkiintoinen – siinä on paahdetun kahvin vivahdetta maussa. Käyttäjissä on niitä, jotka ovat erikoistuneet pienpanimo-oluihin, ja ostavat yhden jokaista ja maistavat. Ja sitten käyttäjiä, jotka ostavat olutta juodakseen, toteaa Andreas. Nimensä olut on saanut Klaukkalassa sijaitsevan kotitalon tilasta, jonka nimi on Grönbacka.

Päävalikko