Klaukkalan biolämpölaitos vihittiin käyttöön 21.5.2015

Nurmijärven Sähkön Klaukkalan lämpölaitoksen yhteyteen rakennettu uusi biolämpölaitos Puhdistamontiellä on tuottanut lämpöä vuoden vaihteesta. Yhtiö järjesti torstaina kutsuvieraille vihkiäiset laitoksella, joka nosti alueen lämmöntuotannon bioasteen 80 %:sta 98 %:iin. Illemmalla kuntalaiset oli kutsuttu paikalle viettämään Bioenergiapäivää.

Nurmijärven Sähkön toimitusjohtaja Jarmo Kurikka totesi avajaispuheessaan, että Nurmijärvellä on kehitetty kaukolämpötoimintaa ja -tuotantoa jo vuodesta 1998, kun Perttulaan rakennettiin ensimmäinen laitos. Ympäristön kannalta ollaan päästy hyviin tuloksiin.

– Kotimaisen polttoaineen käyttöasteeltaan Nurmijärven Sähkö kuuluu valtakunnalliseen kärkikastiin.

Kurikka totesi myös, että Klaukkala on kasvualuetta, jonka seurauksena vanha laitos jäi pieneksi ja öljynkäyttö kasvoi, joten vuonna 2013 päätettiin investoida uuteen biolämpölaitokseen. Nykyisin öljyä käytetään vain hyvin vähän, pelkästään huippupakkasilla.

– Kotimaiset polttoaineet ovat paitsi ympäristöystävällisiä, myös kustannuksiltaan edullisempia. Tämän laitoksen avulla voimme pitää kaukolämmön hinnan vakaana. Lisäksi Suomen vaihtotase paranee, kun ei tuoda niin paljoa polttoainetta ulkomailta. Ja onhan laitos merkki sitoutumisestamme ympäristömyönteisyyteen.

Kunnanjohtaja Kimmo Behm muisteli puheessaan aikaa 16 vuotta sitten, jolloin Klaukkalan vanha laitos rakennettiin. Rakentaminen maksoi 12,6 miljoonaa markkaa eli pari miljoonaa euroa, kun laajennus maksoi nyt 7 Me. Asukkaita oli Nurmijärvellä tuolloin 32 000, nyt 42 000, Klaukkalassa 12 800, nyt 16 900. Omakotitalojen määrä on kasvanut 5000:stä 7000:ään.

– Klaukkalassa on vireillä uusia hankkeita, kuten ohikulkutie,  Viirinlaakson kauppakeskus ja kerrostaloalueita, joten laitoksen energialle on kysyntää.

– Kunnan puolelta on nähty tärkeänä, että on oma energialaitos, ’kruunun jalokivi’. Taloudellinen merkitys on suuri, Behm totesi ja kiitti vielä rakentajia ja kaikkia osallisia.

Rakentajan edustaja, toimitusjohtaja Veijo Komulainen Renewa Oy:stä totesi puheessaan tekniikan kehittyneen merkittävästi.

– Renewa on luonut yhdessä Nurmijärven Sähkön kanssa uutta osaamista, joka on mahdollistanut vientitoiminnan kasvua, Komulainen kiitteli kumppaniaan yhteistyöstä.

Lämpökeskuksen laajennus toi aikaisemman neljän megawatin lisäksi kymmenen megawattia lisää, joten tehoa on nyt 14 MW. Lisäksi savukaasuista saadaan vielä 2 MW uudella tekniikalla. Koko kapasiteetti saadaan päästökaupan piiriin ja taloudellista etua saadaan päästökaupan mekanismien kautta.

Laitos tuottaa puhdasta bioenergiaa eli polttaa puuta. Puu tuotetaan lähialueelta tienvarsihaketuksena. Tähän mennessä laitoksella on käynyt yksi auto päivässä. Laajennuksen jälkeen kovimmilla pakkasilla laitokselle ajaa 2-3 rekkaa päivässä, eli liikennemäärä on vähäistä.

Bioenergiapäivään osallistui satoja kuntalaisia

Torstai-iltana Nurmijärven Sähkö järjesti biolämpölaitoksella Bioenergiapäivä-tapahtuman, joka esitteli energiaan ja kierrätykseen liittyvää. Samalla yleisö saattoi tutustua uuteen biolämpölaitokseen.

Vapo esitteli erilaisia biopolttoaineita, sillä yhtiö toimittaa muutakin poltettavaa energialaitoksille kuin turvetta. Rejlers esitteli rakentajan energiatehokkuuspakettia, Sähkösoppi yhdessä Sylvanian edustajan kanssa energiatehokkaita lamppuja. Tutustua saattoi myös HögforsGST:n UNIS-lämmönjakokeskuksiin. Nurmijärven Sähkö esitteli sähkösopimuksia, kanta-asiakasetuja ja e-laskua.

Nurmijärven kunnan jäteneuvoja Aino Angervuori Metsätuomelan jäteasemalta esitteli jätteiden lajittelua ja kierrätystä. Pisteessä oli mahdollista osallistua kilpailuun, jossa piti ratkaista, miten voisi luovasti hyödyntää farkkuja tai muovikansia, sen sijaan että heittäisi ne roskiin.

Yleisöä kierrätettiin laitoksen uumenissa, jossa tutustuttiin polttoainevarastoon, kattilaan ja valvomoon.

Päävalikko