Kun on aika luopua öljylämmityksestä

Öljyllä lämmittäminen käy kalliiksi. Öljy loppuu maailmasta ennemmin tai myöhemmin, jonka lisäksi se rasittaa ympäristöä – niin lähiympäristöä pienhiukkaspäästöillään kuin maapalloa CO2-päästöillä. Tekniikan kehityttyä on nyt hyvä aika vaihtaa öljy uudenaikaiseen lämmitysjärjestelmään – tai ottaa rinnalle edullinen lämmitysmuoto.

Kaikki uudistukset, jotka tuovat öljyn rinnalle nykyaikaisen lämmitysmuodon, säästävät sekä rahaa että ympäristöä. Investointi maksaa itsensä yllättävän nopeasti takaisin. Öljystä kokonaan luopumista kannattaa harkita, kun öljykattila, -poltin tai -säiliö pitää uusia, tai kun öljylämmittämisen hinta on noussut yli sähkölämmittämisen hinnan. Investointipäätöksen tekemistä helpottaa, kun vertaa öljyjärjestelmän korjaustyöstä saatua tarjousta lämmitysmuodon vaihtamisesta saatuun tarjoukseen.

Öljyn hinnan vertaaminen sähkön hintaan

Yhdestä litrasta öljyä saa vajaat 10 kWh lämpöenergiaa osan energiasta kadotessa prosessissa. Litra öljyä maksaa noin euron ja arvioiden mukaan hinta on nousussa. Sähkön hinta on noin 0,12 EUR/kWh ja sen hyötysuhde on 1 – kaikki sähköstä saatava energia muuttuu lämmöksi halutussa paikassa.

Yhdellä eurolla saadaan litra öljyä, joka tuottaa käytännössä 8–9,5 kWh. Tämän perusteella vanhoilla öljykattiloilla ei kannata tehdä lämpöä, jos öljylitra maksaa euron tai enemmän. Uusilla kattiloilla öljy saa maksaa noin 1,19 EUR/l. Vaihtoehdoksi öljylle ovat tulleet erilaiset lämpöpumput, joita voidaan hyödyntää vesikiertoisissa lämmitysjärjestelmissä, jollainen öljykin on.
Lämpöpumpuissa yhdellä sähkö-kWh:lla saadaan lämpöä jopa 4–5 kWh. Eli lämpöpumpulla tehty lämmitys maksaa 0,031–0,025 EUR/kWh. Maalämpöpumppu, ilmalämpöpumppu, vesi-ilmalämpöpumppu. Suosittu öljylämmityksen korvaaja tällä hetkellä on maalämpöpumppu, jossa pumppu kierrättää lämmönkeruunestettä maaperässä ja siirtää sieltä lämpöä rakennukseen. Ilmalämpöpumppu on toinen suosittu lämmityslaite, joka hyödyntää ilman lämpöä puhaltaen sitä rakennuksen ilmatilaan.

Näillä pumpuilla voidaan myös jäähdyttää rakennusta. Uudempi lämpöpumppuratkaisu on vesi-ilmalämpöpumppu, jossa jäätymätön neste kerää ilmasta lämpöä. Vesi-ilmalämpöpumppu vaatii vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän. Poistoilmalämpöpumppu puolestaan ottaa lämpöä talteen koneellisen ilmastoinnin poistoilmasta. Samaan pakettiin voidaan lisätä mm. lämminvesivaraaja.

Jos olet kiinnostunut uudistamaan lämmitysratkaisujasi, ota yhteyttä Nurmijärven Sähkön energianeuvojaan sähköpostitse: energianeuvoja@nurmijarvensahko.fi.

Päävalikko