Kurran unelma

Klaukkalassa toimiva jääkiekkoseura Kurra on vahvassa nousussa. Seura palkkasi toukokuussa päätoimisen valmennuspäällikön.  tehtävään valittiin vantaalainen Heikki Tiihonen, joka tuli Espoon Bluesista. Kurran uuden strategian vision mukainen unelma on olla Suomen esimerkillisin jääkiekon kasvattajaseura.

Kurra Hockeyn esimerkillisyys perustuu ammattimaiseen seuraorganisaatioon ja yhteneväiseen toimintakulttuuriin, vahvaan talouteen, laajaan harrastajapohjaan, korkeatasoiseen valmennusosaamiseen, erinomaisiin olosuhteisiin sekä vahvaan seuraidentiteettiin, joka tekee meistä vetovoimaisimman vaihtoehdon sekä lajin harrastajille että yritysyhteistyökumppaneille alueellisessa vaikutuspiirissämme, Heikki Tiihonen luettelee.

Strategia mahdollistaa seuran ja joukkueiden kustannustehokkaan toiminnan sekä kunkin lapsen mahdollisuuden harrastaa lajia omaa tasoaan vastaavassa ryhmässä nuoruusvaiheeseen asti.

Heikki Tiihonen on itse harrastanut jääkiekkoa nuoresta asti ja pelannut sitä ammatikseen. Jokereiden kasvatti pelasi myös Saksan Zittaussa. Jo parikymppisenä ajatukset kääntyivät valmentamiseen, josta kokemusta karttui Norjan Stavangerissa ja Espoon Bluesissa.

Pyrimme olemaan vakavarainen seura, jolla on laadukasta harrastustoimintaa kiekkokoulusta edustusjoukkueeseen asti. Tarjoamme mahdollisuuksia sekä harrastajille että kilpaurheilun pariin tähtääville nuorille.

Innostuksesta intohimoon

Uusi, strategiamme kilpaurheilullinen missio on ottaa huomioon kilpaurheiluun panostavat pelaajat. Kutsumme sitä Innostuksesta intohimoon -projektiksi. Seuraavat viisi vuotta tarjoamme lisäharjoittelua pelaajillemme, jotka haluavat panostaa enemmän jääkiekkoon. Pelaajat hakevat itse projektiin, johon on hakuprosessi. Valmentajat eivät valitse pelaajia siihen. Ne jotka mukaan haluavat, ovat yleensä motivoituneimpia. Pelaajille tarjotaan spesifiä harjoittelua ja ulkopuolista valmennusta joka viikko, Tiihonen kertoo.

Aika paljon on kavereita, jotka eivät menesty vielä lapsuudessa tai nuoruudessa, mutta parikymppisenä alkaa tapahtua – kehittyminen tapahtuu osalla myöhään, mikä tarkoittaa sitä ettei motivoituneita pelaajia voi unohtaa missään ikävaiheessa.

Kurrasta on tullut muutamia liigapelaajia, kuten maalivahti Jani Nieminen (HIFK, Blues), Tomi Tuomisto (Sport, HIFK, KooKoo nousukaudella) sekä Janne Keränen (HIFK, Lukko, KalPa). Ville Peltosenkin tiedetään pelanneen juniorina Kurrassa.

Kurra on mukana Jokeri-yhteistyössä, josta Tiihonen saa tukea omaan työhönsä. Yhteistyöryhmään kuuluu kymmenkunta alueen seuraa, joista Vantaan seurojen kanssa yhteistyötä on paljon. Yhteistyön avulla pelaajia on helpompi tarvittaessa liikutella seurasta toiseen.

Taitoc-harjoittelu -konsepti

Kurrassa on otettu käyttöön Taitoc-taitoharjoittelu -konsepti, jota mm. Oulun Kärpät käyttää. Konseptin avulla kehitetään lasten ja nuorten fyysisiä ja motorisia taitoja sekä liiketekniikoita virikkeellisessä ympäristössä. Niitä, jotka lapset ennen vanhaan oppivat itse omaehtoisella liikunnalla. Meillä on 18 koulutettua Taitoc-valmentajaa, jotka opettavat perusliikunnallisia taitoja. Lähdemme ruohonjuuritasolta ja tarjoamme yhtenäisen harjoittelulinjan. Ohjelma on oheisharjoittelua jääharjoittelun ohessa ja siihen kuuluu esimerkiksi hyppäämistä, loikkaamista, alastuloa, jarrutusta juoksusta. Ohjelmisto ohjaa liikkeet videoiden avulla. Seura järjestää 2-3 kertaa kaudessa taitotestit. Lapsi on mukana Taitocissa kiekkokoulusta vanhimpiin unioreihin asti.

Leijona-kiekkokoulu

Kurralla on oma Leijona-kiekkokoulu 4-8 -vuotiaille harrastuksen aloittaville, jonka toiminta alkaa aina elokuussa. Ensimmäisistä harjoituksista lähtien ollaan luistimilla, varusteina kypärä, luistimet, polvisuojat ja kyynärsuojat. Ensikertalaisille varusteita lainataan ja jääharjoituksia saa kokeilla neljä kertaa ilmaiseksi. Kokeiluun kuuluvat myös Taitoc-saliharjoitukset kerran viikossa. Nurmijärvellä jääurheilu keskittyy Klaukkalaan, jossa on jäähalli kahdella jäällä sekä tekojää Krannilassa. Jäähallissa on juoksusuora, kuntosali ja iso liikuntasali/kokoustila.

Olosuhteet harrastaa jääkiekkoa ovat erinomaiset. Harrastus on myös pääkaupunkiseudun mittakaavassa edullista. Kiekkokoulu maksaa 90 e/kausi (30 e /kk) ja ikäkausijoukkueissa maksu ensimmäiseltä kolmelta kaudelta on 70 e/kk, Tiihonen toteaa. Erilliset luisteluvalmentajat käyvät sovittujen joukkueiden kanssa harjoituksissa kerran viikossa. Jos lapsi haluaa harrastaa eri lajeja jääkiekon ohella, rohkaisemme siihen. Emme pakota valitsemaan yhtä lajia, yritämme nähdä myös yhteiskunnallisia merkityksiä. Ja jos lapsi lopuksi päätyykin jääkiekkoon, on muiden lajien harrastamisesta ollut yleensä vain etua.

Väkivaltaan ja kiusaamiseen meillä on 0-toleranssi, ne eivät kuulu tähän lajiin. Sääntöjen puitteissa peli saa olla fyysistä, mutta tappeluita emme suvaitse. Eikä nykynuoriso sillä lailla tappelekaan kuin ennen vanhaan, Tiihonen toteaa.

Arvoina esimerkillisyys ja ilo

Kurra on määritellyt toiminnalle neljä painopistealuetta, jotka ovat talouden vahvistaminen, seurahallinnon kehittäminen, Kurra-polun kehittäminen sekä harrastajamäärän kasvattaminen nykyisestä 270 pelaajasta. Seuran arvoja ovat esimerkillisyys, ilo, erinomaisuuden tavoittelu sekä joukkuepeli. Taloutta pyritään vahvistamaan etsimällä uusia yhteistyökumppaneita. Seurahallinnon kehittäminen astui loikan eteenpäin, kun Heikki Tiihonen valittiin toiminnanjohtajaksi. Samalla perustettiin kehitysvaliokuntia luomaan varainhankintatapahtumia kumppanien kera.

Kurra Hockey ry:n puheenjohtaja on Kari Lehikoinen. Kurralla on miesten kakkosdivisioonassa edustusjoukkue ja naisten harrastesarjassa Kurra Cats, mutta ne toimivat omina organisaatioinaan.

Kun korona alkoi, olin jo remmissä. Hienoa, että sain aloittaa työt. Kunta ei perinyt koronan vuoksi suljetuista halleista maksuja. Seuran talouteen korona ei ole vaikuttanut. Halli avattiin heinäkuun lopussa ja käytössä ovat normaalit korona-toimenpiteet, Heikki Tiihonen toteaa.

Päävalikko