Lämpökamera lainaksi

Nurmijärven Sähkö lainaa lämpökameraa myyntiasiakkailleen 100-vuotisjuhlavuoden aikana korvauksetta. Kameralla voi esimerkiksi selvittää asunnon lämpövuotoja. Matti Autti testasi lämpökameraa 1975 rakennetussa omakotitalossaan.

Matti Autti on eläkkeellä oleva Kemiran diplomi-insinööri, joka asuu Klaukkalassa kotitalousopettajan virasta eläkkeellä olevan Marja-vaimonsa kanssa 200 m2 yksikerroksisessa, suoralla sähkölämmityksellä lämpiävässä omakotitalossa, jossa on painovoimainen ilmastointi.

– Ostettiin talo vuonna 1991. Olimme olleet Belgiassa viisi vuotta ja minulla oli viikko aikaa etsiä talo Suomesta perheellemme, jossa oli kolme pientä lasta. Kiire teki sen että en ehtinyt tehdä kaikkia selvityksiä, esim. että talon katto oli palanut vuotta aikaisemmin, kertoo Marja Autti.

Sähkönkulutus herätti epäilykset

– Olen tehnyt taloon lämpöteknisiä parannuksia – seiniin ja kattoon lisäeristys ja uudet lämpöpatterit – mutta siitä huolimatta sähkönkulutus ei ole juurikaan laskenut. Niinpä kun olin käymässä Nurmijärven Sähkössä, kuulin lämpökamerasta ja tartuin tilaisuuteen, toteaa Matti Autti.

Asiakas vastaa tulkinnoista

Kuvien tulkitseminen on oma tieteenhaaransa ja niistä voi vetää kaikenlaisia johtopäätöksiä. Nurmijärven Sähköllä ei ole palvelua, joka ottaisi kantaa kuvien kertomaan.

– Tutkimus kannattaa tehdä talvisaikaan tai silloin, kun lämpötilaero on vähintään 15 astetta, neuvoo Nurmijärven Sähkön kiinteistöpäällikkö Eino Sivula.

– Kameran avulla voidaan nähdä mm. lämpövuotoja rakenteissa, vesivahinkoja vaikkapa kylpyhuoneessa tai katsastaa lattialämmityskaapeleiden paikkoja tai vesipatterien toimintaa, Sivula jatkaa.

Lämpökamerassa on 70 000 mittauspistettä

Lämpökamera on eri asia kuin infrapunakamera tai lämpömittari. Nurmijärven Sähkön Flir-kamerassa on 70 000 mittauspistettä ja runsaasti automatiikkaa.

– Kuvauksessa kameraa pidetään paikoillaan kuin digikameraa ikään. Tunnin tutkimisella saa jo hyvän tuloksen.

– Talot eivät ole pusseja – tämän ikäisten talojen kuuluukin vuotaa, nämä on suunniteltu siten. Tyypillisesti ei-haluttuja vuotoja löytyy ilmanvaihtoputkien venttiileistä tai ikkunoiden karmiväleistä. Perussyy on usein rakentamisvirheissä tai ”kiirerakentamisessa”, Sivula toteaa.

Kamera on säädetty valmiiksi

Kun asiakas noutaa kameran, se on säädetty valmiiksi tutkimuksen tekemistä varten. Olennaista on etäisyys, josta mittaus tehdään ja se on kaksi metriä. Mittauskohdaksi voitaisiin säätää kylmin tai lämpimin piste, mutta säätö on tehty alueen mukaan näytön keskipisteeseen. Kamera antaa tuloksen lämpöasteina, jotka myös muodostavat värikuvan. Tietoa saa paljon, mutta sitä ei pidä tulkita väärin. Esimerkiksi heijastukset voivat harhauttaa.

Lainaaja saa selkeät käyttöohjeet

Kun asiakas sopii lämpökameran lainasta Nurmijärven Sähkön kanssa, yhtiö lähettää pari päivää varauksen tekemisen jälkeen kameran käyttöohjeen ja muuta tietoa lämpökameratutkimuksesta. Nettisivuillamme on opastusvideo lämpökameran käytöstä. Ohjeissa todetaan loogisia asioita, kuten että lämpötilaeron pitää 12 tunnin aikana ennen kuvausta olla tietty, että aurinko ei saa paistaa mitattavaan kohteeseen tai että kuvauspäivänä ei saa tuulettaa.

Puute eristyksessä näkyy selvästi

Ilmavuoto näkyy viuhkamaisena muotona ilmavirran suuntaan. Kylmäsilta ja puute eristyksessä näkyvät selvästi ympäristöään kylmempänä kohtana kuvassa. Epätasaiset muodot kuvissa kielivät kosteusvaurioista. Kun kuvat on otettu, ne voidaan siirtää helposti omalle tietokoneelle USB-liittimen välityksellä.

Päävalikko