Lintuvaroitusmerkit sähkölinjoihin

Nurmijärvi on suurelta osalta metsäinen luontopitäjä, jonka alueella pesii paljon lintuja. Nurmijärven Sähkö haluaa ottaa huomioon alueen linnut ja asentaa voimalinjoihin varoitusmerkkejä sellaisilla alueilla, joilla lintuja on paljon ja törmäyksen riski on kasvanut.

– Asennamme sähkölinjoihin varoitusmerkkejä, joiden liike ja heijastukset varoittavat linjojen läheisyydessä lentäviä lintuja. Tarkoitus on herättää huomiota, että lintu osaa lentää esteen yli, kertoo Nurmijärven Sähkön verkostorakennuttaja Pekka Koponen.

– Yleensä linjoihin törmäävät suurikokoisemmat linnut, kuten hanhet, joutsenet ja pöllöt. Lintujen siipien kärkiväli saattaa olla niin suuri, että vaikka se mahtuisi istumaan langalla, niin lähtiessään se saattaa osua toiseen lankaan, jolloin sen läpi kulkee virta.


Verkostorakennuttaja Pekka Koponen ja verkostoinsinööri Ari Taipale asensivat lintuvaroitusmerkkejä Nukarin alueella.

Linnut voivat istua yhdellä langalla saamatta sähköiskua, jos molemmat jalat ja koko lintu on yhdellä langalla eli ’vaiheella’. Yhdellä langalla kököttäessä ei synny potentiaalieroa jalkojen väliin, jolloin virta ei kierrä kehon kautta. Vastuskin on suurempi linnussa kuin langassa ja sähkövirta kulkee mieluummin matalamman vastuksen aineessa.

– Nurmijärvellä lintuja varoittavia merkkejä on kymmenkunnalla paikalla tällä hetkellä. Sijoituspaikoista saadaan vinkkejä asiakkaiden soittaessa ja kertoessa alueesta, jossa törmäyksiä on sattunut, Koponen toteaa.

Merkkejä on kahdenlaisia. Suurjännitelinjoihin asennetaan pallomaisia, kiinteitä varoitusmerkkejä. Pienempiin, matalamman jännitteen linjoihin puolestaan pyöriviä ja heijastavia varoitusmerkkejä. Nurmijärven Sähkö ei asenna pallomaisia vaan ainoastaan pyöriviä merkkejä. Merkit näkyvät heijastimien ansiosta myös pimeässä, jos niihin kohdistuu valoa.

Lintuvaroitusmerkki asennetaan linjaan pitkän teleskooppiperiaatteella toimivan vavan avulla maasta käsin. Merkki napsahtaa linjaan kiinni kuten pyykkipoika. Merkin lätkäosan varressa on pieni kuulalaakeri, joka mahdollistaa merkin pyörimisen kevyessäkin tuulessa.

– Merkkien asentaminen on myös taloudellisesti hyvä ratkaisu, koska niiden asentaminen on huomattavasti edullisempaa kuin linjan korjaaminen, Pekka Koponen toteaa.

Nurmijärven Sähkö rakentaa parhaillaan säävarmaa verkkoa, joka tarkoittaa sitä, että osa linjoista siirretään ilmasta maan alle. Avonaisessa maastossa ja teiden varsissa ilmajohdot säilytetään. Tällä hetkellä ilmajohtoa on alueella noin 75 % ja urakan valmistuttuakin vielä runsaasti, joten lintuvaroitusmerkeille on jatkossakin tehtäviä.

– Jos joku huomaa, että jossain on sellaisella paikalla ilmajohtoja, että linnuilla on vaara niihin törmätä, voi olla meihin yhteydessä ja katsomme, onko syytä asentaa lintuvaroitusmerkkejä, toteaa verkostoinsinööri Ari Taipale.

Päävalikko