Öljylämmityksestä maalämpöön

Öljylämmityksestä maalämpöön

Nurmijärven Sähkön kampanja ”Öljystä uusiutuviin” tarjosi kaikille Nurmijärven Sähköverkon öljylämmittäjille ajatuksia ja henkilökohtaista apua lämmitysjärjestelmän saneeraukseen – mutta millainen järjestelmä kannattaisi hankkia? Energianeuvoja tarjosi usean tunnin kestävän kartoituksen, jossa käytiin läpi kiinteistön tekniikka ja lämmitysvaihtoehdot. Matti Hahkala Klaukkalasta valitsi maalämmön.

Öljylämmitys on fossiilista energiaa ja sen ympäristövaikutukset ovat suuret verrattuna nykyaikaisiin lämpöpumpuilla toteutettuihin ratkaisuihin. Vaihtamalla moderniin järjestelmään vähenevät CO2-päästöt huomattavasti. Investointi maksaa itsensä takaisin 7-10 vuoden aikana säästyneillä lämmityskustannuksilla.

Jo hallitusohjelmammekin pyrkii luopumaan öljyn käytöstä lämmityksessä 2030-luvun alkuun mennessä. Öljyn korvaajana kampanjassa keskityttiin erilaisiin lämpöpumppuihin, kuten vesi-ilma -lämpöpumppuun (VILP), maalämpöpumppuun (MLP), poistoilmalämpöpumppuun (PILP) ja ilmalämpöpumppuun (ILP).

Matti Hahkala Klaukkalasta halusi vaihtaa öljystä maalämpöön, koska se on yleinen trendi ja valtiovallan tahto.

– Halusin kuulla Nurmijärven Sähkön energianeuvojan näkemyksen ja mielipiteen oman taloni tilanteesta. Minkälaisia asioita maalämmöstä tulee ottaa huomioon, kun valintoja tehdään. Puolentoista tuntia juttelimme Jarmo Kaupin kanssa näistä ja muista energia-asioista. Kävin myös Myyrmäki-hallissa messuilla ja selvitin mitä oli tarjolla. Tutustuin erilaisiin oppaisiin internetissä, toteaa Matti Hahkala projektin valmistelujaan.

Matti Hahkalan talo on yksikerroksinen 200 m2 rakennus talleineen ja se on valmistunut vuonna 1975. Öljysäiliöön mahtuu 3000 l polttoöljyä ja Hahkala osti säiliön viime vuonna täyteen, joten se lämmittää taloa vielä ensi vuoteen. Niinpä maalämmön asennus tehdään kahdessa osassa. Nyt helmikuussa kaivon poraus ja putkien veto tekniseen tilaan. Itse laitteisto asennetaan myöhemmin, kun öljy on käytetty.

Hahkala pyysi tarjoukset kuudelta eri toimittajalta. Hintahaarukka oli 17 000 – 21 000 euroa, eikä Hahkala valinnut halvinta tarjousta. Hän halusi laadukkaan laitteiston, jossa kallioperään porattu kaivon osuus oli vähintään 160 m. Tarjoukseen kuului porata 10 m pehmeää maata ennen kalliota, mutta mitaksi tuli lopulta 27 m pehmeää maata ennen kalliota.

Kun alkaa suunnitella lämmitysmuodon vaihtamista, kannattaa ensin olla yhteydessä Nurmijärven Sähkön energianeuvoja Jarmo Kauppiin – jo heti suunnittelun valmisteluvaiheessa, jotta projekti lähtee oikeille raiteille heti alusta asti.

– Kun asiakas saa riittävästi perustietoa, osaa hän vaatia ja saa mitä haluaa ja tarvitsee kiinteistöönsä, toteaa energianeuvoja Jarmo Kauppi.

– Oikein laadittu tarjouspyyntö mahdollistaa urakoitsijan paremmuuteen perustuvan valinnan lämmitysjärjestelmän vaihdossa. Narut pysyvät kokonaisuudessaan asiakkaan käsissä, eikä valinta ole pelkästään hintaan perustuva.

– Työn toteutuksesta laadittu sopimus takaa sovitun toteutuksen ja varmistaa myös oikeusteitse saatavat oikaisut, jos homma alkaa jostain syystä mennä sivuraiteille, Kauppi huomauttaa.

Päävalikko