Oma sähköyhtiö on kaikki kotiinpäin

Menin tapaamaan Nurmijärven Sähkön hallituksen jäsentä, kunnanvaltuutettu Arto Häggiä merkittävänä päivänä. Paitsi että Iivo Niskanen voitti maailmamestaruuden 15 km perinteisen hiihdossa, oli samana päivänä klo 14 Häggin yritys Wise Group yhdistynyt Sito Oy:n kanssa suurimmaksi suomalaisomisteiseksi talo- ja infrarakentamisen konsulttiyritykseksi. Pahkasika-veteraania hymyilytti.

Humoristista asennetta Hägg on tarvinnut ainakin Venäjällä, jossa hän työskenteli vuosikausia. Hän oli ensimmäinen ihminen, joka luisteli Pietarin kuuluisalla Jääpalatsi-areenalla, jossa Suomi voitti pronssia vuoden 2000 jääkiekon MM-kisoissa ja isäntämaa Venäjä oli yhdestoista. Neitsytluistelu tapahtui sen seurauksena, että hän johti areenan rakennusprojektia. – Se oli kahden vuoden rypistys. Aika iso ensimmäiseksi vetovastuu-projektiksi – yli 70 miljoonaa dollaria. Vein maajoukkueemme pukuhuoneeseen kuohuviinit mitalin kunniaksi, Hägg muistelee.

Valmistuttuaan 1987 Oulussa Hägg palveli rakennusliikkeitä työmaamestarista tulosyksikön johtajaksi vuoteen 2004. Työmaat löytyivät vuodesta 1994 itäviennistä. Vuonna 2002 hän muutti perheineen Moskovaan saatuaan nimityksen rakennusliikkeen tulosyksikön vetäjäksi. 2004 hän siirtyi liiketoimintajohtajaksi suomalaiseen rakennuttajayhtiöön kohdealueena Baltia ja Venäjä, ja 2005 hän perusti rakennuttajatoimisto Projectman Oy:n sekä tytäryrityksen Venäjälle – kun kysyntää oli.

Vuonna 2010 myytyään osuutensa Projectman Oy:stä Wise Groupille hän oli osaltaan luomassa konsulttifirmaa, jonka jatkumona syntyi haastattelupäivänä Wisen ja Siton fuusiona yli 1100 työntekijän toimisto noin 100 miljoonan euron liikevaihdolla.

Pahkasiasta Pitkänokkaan

Arto Hägg tarttui ensimmäisen kerran kotimaiseen Pahkasika-sarjakuvalehteen Iissä Olhavan Teboililla vuonna 1981. Se oli rakkautta ensi kosketuksella. Omien juttujen ja sarjakuvien lisäksi hän käsikirjoitti mm. puolen kymmentä Timo Kokkilan piirtämää Peräsmies-sarjakuvaa. Sarjakuvaharrastus lähti uudestaan liitoon 2008, jolloin hän alkoi pitää omia nettisivuja (www.artohagg.fi), jonne kirjoitti säännöllisesti ja julkaisi myös strippejä. Nyt niitä on kertynyt jo lähes 400. Pahkasian 40-vuotisjuhlan kunniaksi viime vuoden tammikuussa hän julkaisi itse käsikirjoitetun sekä piirretyn sarjakuva-albumin nimeltä ”Pitkänokka”. Pitkänokka oli esiintynyt hahmona Pahkasika-lehdessä.

Osingot tulevat suoraan kuntalaisten hyväksi

Häggin perhe on pitänyt Nurmijärveä asemapaikkanaan jo vuodesta 1988, jolloin he muuttivat kirkonkylälle. Rajamäelle he muuttivat 1995. Vuonna 2008 Arto Hägg valittiin kunnanvaltuustoon. Eniten häntä kiinnostaa maankäyttö, kaavoitus ja rakentaminen. Nykyisin hän on asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan puheenjohtaja.

Rajamäellä on hyvä asemakaava ja tonttivaranto, kirkonkylä ja Klaukkala vaatisivat hieman enemmän etenkin omakotitontteja. Asuntotuotanto on ollut kuitenkin MAL-tavoitteiden mukaista. Tonttien luovuttamisessa olemme kärkipäässä kehyskuntien joukossa. Lautakunnan vetäminen edellyttää aktiivisuutta. Ammatillisesti kiinnostavaa on, kun näkee miten asioita käsitellään eri puolilla pöytää ja pääsee myös vertaamaan menettelytapoja eri kunnissa. Se auttaa ymmärtämään, miten prosessi pelaa.

Hägg on myös Nurmijärven Sähkön hallituksen jäsen ja muistuttaakin, että kaikki menestys, jonka kunnan omistama sähköyhtiö saa, tulee täysimääräisenä kuntalaisten hyväksi. – Nurmijärven Sähkö on merkittävä työllistäjä. Olennaisinta kuitenkin on, että raha pysyy omalla paikkakunnalla, eikä valu osinkoinakaan muualle, Hägg toteaa.

 

Päävalikko