Pörssisähkö-sopimuksella maksat sähköstä aina markkinahinnan mukaan

Sähkön perushinta on määräytynyt pohjoismaisessa sähköpörssissä jo parisenkymmentä vuotta. Pörssissä hinta muuttuu jatkuvasti – jokaisella tunnilla on eri hinta. Käytännön syistä hinta kuluttajille on pidetty samana sovittuja ajanjaksoja siten, että sähköyhtiö on ottanut erotuksen joko voittona tai tappiona. Nyt Nurmijärven Sähkö myy ’pörssisähköä’ eli kuluttajien on mahdollista maksaa sähköstä itse suoraan pörssin määrittelemä vaihteleva hinta – tunti tunnilta.

Teoriassa pörssihintaan sidotun sopimuksen pitäisi olla edullisin, mutta se sisältää riskiä

Pörssisähkö on tuote, jolla voit saada lisäsäästöjä sähkön halvimpien tuntien aikana, kun ohjaat kulutuksesi näille tunneille.

Asiakas kantaa täysin hintavaihtelusta aiheutuvan riskin, mikä saattaa olla sähkön kysynnän nousun aikaan merkittävä. Sähkön kysyntä nousee tyypillisesti talvella, mutta toisaalta silloin voimalaitoksia käytetään paljon eli tarjontaakin on. Tämä riski on kuitenkin hyvä tiedostaa.

Määräaikaisessa sähkönmyyntisopimuksessa Nurmijärven Sähkö kantaa riskin pörssihinnan vaihteluista ja asiakas maksaa siitä, että saa eräänlaisen vakuutuksen pörssihinnan vaihteluilta.

Toistaiseksi pörssihintaan sidottuja sopimuksia käytetään Suomessa vielä vähän. Energiaviraston mukaan noin 1 % suomalaisten sähkösopimuksista on pörssihintaan sidottuja sähkösopimuksia. Nurmijärven alueella trendi tarkoittaisi noin 200 asiakkaan kysyntäpotentiaalia.

Pörssisähkö – faktat

Päävalikko