Rajamäen uimahalli lämpenee Nurmijärven Sähkön biolämmöllä

Rajamäen uudistettu uimahalli lämpenee Nurmijärven Sähkön biolämmöllä, joka tuotetaan lähialueen puuhakkeella. Viime vuoden kesäkuussa avattu uimahalli kasvoi saneerauksessa 2,2-kertaiseksi kooltaan, mutta sen energiankulutus kasvoi vain noin 20 %. Uimahalli on kooltaan kuin pkt-yritys, sillä siellä on töissä 19 vakinaista ja 25 osa-aikaista työntekijää.

– Kun loimme visiota 2010 uudesta uimahallista, oli tavoitteena Suomen ekologisin ja palveluiltaan personoiduin uimahalli. Visio ohjasi hanketta, vaikka tavoitteeksi täsmentyi matkan varrella ’energiatehokkain’. Tavoite on edelleen tähtäimessä, vaikka uimahallin saaminen täydellisesti toimintaan ei ole toteutunut, toteaa uimahallin toimitusjohtaja Juha Ahonen.

– Tilanteeseen vaikutti pukuhuoneiden ja saunojen pesutilojen ilmanvaihdosta vastannut kone, joka oli vääränlainen. Sen voi vaihtaa vasta heinäkuussa, kun halli on kiinni ja huoltotauolla.

Uimahallista löytyy oivallisia teknisiä toteutuksia, kuten laajennusosan altaiden vedenkäsittelyn ultrasuodatusjärjestelmä, joka tuottaa parhaan veden ja säästää käyttötaloudessa. Vanha osa sai uuden julkisivun ja eristeet, joten sielläkään lämpö ei mene harakoille.

Lattiamateriaali puhuttaa

Rohkea ratkaisu oli valita lattiamateriaaliksi akryylibetonimassa, jota ei muualla Suomessa ole käytössä uimahalleissa. Suurin osa lattiasta on toiminut odotetusti, mutta joitakin osia on työstetty uudelleen johtuen niiden liukkaudesta.

– Hallin lattian harmaat laikut ovat lakkaa, eivät likaa. Lakka kuluu muualta tummemmaksi, mutta reunoilla ei, joten siellä se erottuu erivärisenä. Tavoitteena on, että lattia tehdään uudestaan heinäkuussa.

Vapaa kloori ei haise

Kloorin määrässä ei ole tapahtunut muutosta. Osa ihmisistä kuvittelee, että olisi olemassa uimahalleja, joissa ei käytetä klooria.

– Klooritonta uimahallia ei ole. Vaikka käytössä olisi otsonointi tai UV-säteilytys, klooria on käytettävä. Meillä otsonointia tai UV:tä ei tarvita. Teemme kloorinkin itse käytön mukaan vedestä ja ruokasuolasta elektrolyysin kautta.

– Jos uimahallissa haisee kloori, on se merkki epäpuhtauksista vedessä, joita kloori sitoo itseensä. Toisin sanoen ihmiset eivät ole peseytyneet huolella ennen altaaseen menoa. Vapaa kloori ei nimittäin haise, mutta epäpuhtauksiin sitoutunut kloori kylläkin.

Suihkuun ilman uima-asua

Ahonen korostaa peseytymisen merkitystä. Suihkussa on käytävä ilman uima-asua, kuten myös saunassa. Veteen voi mennä uimashortseissa, jos ne ovat puhtaat. Minkä tahansa kokoinen uima-asu on hyväksyttävä – myös islamilaisten naisten burkhini – kunhan se on puhdas ja uima-asumateriaalia.

– Uimahallien pitää pysyä mukana kehityksessä. Jos joku ei tule sen takia uimaan, että ei saa uida shortseissa, on se huono homma. Naisen uimapuvussa on yhtä paljon kangasta kuin shortseissa. Mutta oli vedenkäsittelyjärjestelmä millainen hyvänsä, se ei kestä, jos ihmiset eivät peseydy kunnolla. Meilläkin on keskimäärin 900 asiakasta päivässä, Ahonen toteaa.

Tasasyvyinen pääallas

Remontissa halliin rakennettiin uusi 25 m 8-ratainen kilpa-allas, joka on kauttaaltaan 1,80 m syvä – mikä on poikkeuksellista, sillä yleensä altaat ovat matalampia toisesta päästä. Ratkaisu on kuitenkin erinomainen, sillä hallissa voi järjestää kilpailuja sekä vesijuosta päästä päähän. Uutta on myös kylmävesiallas, 4 m syvä hyppyallas, jossa on 5-, 3- ja 1-metrin hyppytasot sekä metrin ponnahduslauta. Vanha opetusallas on nyt lämminvesiallas, joka on koko ajan asiakkaiden käytössä. Vanhasta 25 m altaasta on tehty 90 m2 monitoimiallas sekä 150 m2 lasten ja nuorten allas.

Päävalikko