Etusivu / Sähkö- ja lämmityskatkot / Sähkökatkoihin varautuminen

Sähkökatkoihin varautuminen

Muistilista

 • taskulamppu ja pattereita, kynttilöitä ja tulitikkuja
 • varasulakkeita
 • paristokäyttöinen radio
 • laturi, jolla voi ladata matkapuhelimen akun ilman sähköä
 • pieni varasto säilykkeitä ja kuivamuonaa
 • jos perheessä on pieniä lapsia/vauva, niin heille tarpeet
 • kuume- ja särkylääkkeitä, laastareita ja sidetarpeet
 • kosteuspyyhkeitä ja desinfiointiainetta
 • Vältä ukkosen aiheuttamat sähkölaiterikot irrottamalla laitteet sähköverkosta ukkosen ajaksi.

Viranomaiset ovat koonneet hyvän oppaan sähkökatkoihin varautumisesta (72 tuntia), jolla selviät pitkästä sähkökatkosta. Linkki oppaaseen: Paina tästä!

 

Toiminta vikatilanteessa

Sähkökatkon sattuessa

Suurin osa sähkökatkoista menee nopeasti ohi, mutta voi olla tilanteita, että pimeys ja kylmä yllättävät. Jos sähköt katkeavat, kokeile ensin tuleeko kaikkialle taloon tai huoneistoon sähköt. Varmista seuraavaksi, että vika ei ole sulakkeissa. Katso onko naapurissa valot ja palavatko katuvalot. Jos valot ovat pois lähialueella, niin kyseessä on kodin sähköverkkoa laajempi katko.

 1. Sähköyhtiöt valvovat jakeluverkkoaan ympäri vuorokauden. Tämän vuoksi sähköyhtiölle ei tarvitse soittaa pienestä katkoksesta. Kun sähkökatko pitkittyy, saat lisätietoa sähkökatkosta yhtiön kotisivuilta. Jos näet, että sähkölinjat ovat vaurioituneet tai niiden päälle on kaatunut puu, siitä on hyvä ilmoittaa vikapalveluumme.
 2. Käännä virta pois sähkölaitteista katkon sattuessa. Valoja voi jättää palamaan, mutta liesi, silitysrauta, pesukoneet voivat aiheuttaa tulipalon, jos ne ovat päällä sähköjen palauduttua.
 3. Älä avaa pakastimen ovea. Kaappipakastimen lämpeneminen 0 -asteiseksi kestää yli 2 vuorokautta, säiliöpakastimen vielä kauemmin.
 4. Älä koske tai yritä raivata puita, jotka ovat kaatuneet sähkölinjan päälle. Sähkölinjassa saattaa olla jännite päällä.

Suuret myrskyvauriot / suurjakeluhäiriön sattuessa suuremmat sähkölinjat korjataan ensin

Tällaisessa tilanteessa korkeajännitteiset 20 kV:n linjat korjataan ensin. Näin saadaan mahdollisimman nopeasti suuri määrä asiakkaita taajama-alueilla takaisin sähkönjakelun piiriin. Tämän jälkeen on vuorossa mm. veden jakelun sekä sairaaloiden ja hoitokotien sähkönsaannin turvaaminen.

Sähkökatkon jälkeen

Myrskyn jälkeen sähköverkossa saattaa olla vielä vikoja, joita ei ole löydetty. Jos huomaatte kotona sähkölaitteiden toimivan oudosti tai valojen palavan normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, syynä saattaa olla ns. nollajohtimen katkeaminen. Tämä voi aiheuttaa laitevaurioita. Mikäli epäilette tällaista vikaa, kytkekää virta pois pääkytkimestä ja ottakaa heti yhteys Nurmijärven Sähköön.

Päävalikko