Sähkön siirtohinta Nurmijärvellä alle keskiarvon

Nurmijärvellä sähkön siirron hinta on ja tulee jatkossakin olemaan alle valtakunnan keskiarvon. Tämä on Nurmijärven Sähköverkko Oy:n pitkän tähtäimen strategian mukainen linjaus. Viimeisimmissä tilastoissa siirtohinta oli Nurmijärvellä maan 20. halvin. Esillä ollut Caruna oli tilastossa viidenneksi kallein, kun kallein oli Parikkalan Valo Oy.

Sähkön siirron hinta nousi parrasvaloihin Fortumilta verkot ostaneen Carunan nostettua siirron hintaa verkossaan kerralla lähes 30% parin vuoden omistamisen jälkeen. Carunan hinta on 8,1 snt/kWh, kun se Nurmijärven Sähköverkolla on 5,94 snt/kWh. Luku on arvioitu sähkölämmitteisestä pientalosta, jonka sähkön käyttö on 18 000 kWh/ vuosi. Halvin siirtohinta oli Keravan Energian 5,46 snt/kWh.

– Toimintamme on pitkäjänteistä ja verkkomme on toimitusvarma. Verkkoon tulee aina joskus häiriöitä, mutta Nurmijärven Sähköverkon sähkönjakelun laatu on muihin yhtiöihin verrattuna erinomainen, toteaa Nurmijärven Sähköverkon johtaja Osmo Karvonen.

Investointeihin viisi miljoonaa euroa

Nurmijärven kunnan omistaman Nurmijärven Sähköverkko Oy:n liikevaihto on noin 11 Me. Yhtiö investoi vuosittain lähes 5 Me. Tällä hetkellä kuluja aiheuttaa muun muassa sähköverkon rakentaminen toimitusvarmaksi. Yhtiö siirtää taajama-alueilla verkon maan alle. Sähkön siirtohintaan tällä on vähäinen vaikutus.

Osa haja-asutusalueilla olevasta verkosta tulee jatkossakin kulkemaan ilmassa. Yhtiö huolehtii siitä, että johtokadut ovat esteettömät muun muassa helikopteritähystyksen sekä -raivauksen avulla.

Sähkömarkkinalaki vaatii, että vuoden 2019 lopussa 50% verkoista on oltava uusien vaatimusten mukaisia ja vuoden 2028 loppuun mennessä 100%. Nurmijärvi on tällä hetkellä jo tavoittanut tuon 50%. Kun maakaapelointi on valmis vuonna 2028, on Nurmijärvellä noin 100 km maakaapelia.

Tänä vuonna maakaapeloidaan Klaukkalassa Pietarinmäki sekä Toivolan alue, Rajamäellä keskustan ja Mäenpään alue sekä Jokelassa radan itäpuoli, Perttu, Alho ja Läntinen teollisuusalue.

– Sähkön siirtohintaa on Nurmijärvellä korotettu viimeksi maaliskuun alussa 2013, vaikka sen jälkeen kantaverkkohintaa on korotettu. Lähes kaikki nurmijärveläiset ovat oman verkkoyhtiön alueella. Nurmijärvellä ei ole Carunan verkkoja. Vain joitakin yksittäisiä asiakkaita Vihdin ja Hyvinkään raja-alueilla on muiden verkkoyhtiöiden asiakkaita, Karvonen toteaa.

Päävalikko