Etusivu / Sähköpula
Sähköasemakenttä, kuvitus

Sähköpula

Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan ja tuodaan. Sähköpulan riskiä voidaan pienentää sähköä säästeliäästi käyttämällä, erityisesti ajankohtana, jolloin sähkönkulutus on suurinta. Tällaisia ajankohtia ovat klo 7.00-9.00 ja klo 16.00-18.00 varsinkin kylmänä vuodenaikana.

Sähköpulassa viimeinen vaihtoehto sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitämiseksi, on tehdä hallittuja suunniteltuja sähkökatkoja. Tällaiset katkot kestävät kerrallaan noin kaksi tuntia ja niitä kierrätetään asiakkaiden välillä. Hallituilla kiertävillä katkoilla pyritään välttämään koko Suomen laajuinen mahdollisesti pitkäkestoinen sähköjen katkeaminen. Sähköpulatilanne voi olla myös toistuva.

Nurmijärven Sähköverkolla on käytössä kattava valmiussuunnitelma, joka sisältää sähköpulaan varautumisen ja vastuut. Teemme yhteistyötä kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa varautumisen osalta. Katso Fingridin video sähköpulan vaiheista tästä.

Sähkönjakeluverkossa saattaa esiintyä häiriöitä ja katkoja myös muista syistä, kuin sähköpulan vuoksi. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi ilmastollisista syistä aiheutuneet viat: ylijännite, myrsky ja kaatuneet puut. Mekaaniset viat, kuten esimerkiksi poikki kaivettu sähkökaapeli. Häiriökarttapalvelustamme pystyt seuraamaan katkoalueita ajankohtaisesti.

Nurmijärven Sähköverkko oy:n toiminta sähköpulatilanteessa

  • Tiedotamme asiakkaitamme sähköpulasta ennakkoon, mikäli se vain on mahdollista. Tiedotus toteutetaan sähköpostien, tekstiviestien, sosiaalisen median ja kotisivujen avulla. Valtakunnallista tiedotusta hoitaa kantaverkkoyhtiö Fingrid ja työ- ja elinkeinoministeriö (TEM).
  • Sähköpulatilanteessa rajoitamme asiakkaiden sähkönkulutusta kiertävin sähkökatkoin, joiden pituus on noin 2 tuntia. Sähkökatkoja voi olla päivän aikana useita.
  • Pyrimme säilyttämään sairaalat ja muut yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset kohteet sähkökatkojen ulkopuolella.

Ohjeita asiakkaalle

  1. Sähkön kulutusta on hyvä vähentää sieltä missä se on mahdollista.
  2. Sähköpulan aikana älä avaa kylmälaitteiden ovia turhaan.
  3. Kun sähköpula alkaa, pysy rauhallisena, tilanne on suunniteltu etukäteen.
  4. Älä soita asiakaspalveluumme tai vikapäivystykseen sähköpulan aikana.
  5. Sähköpulan aiheuttamat sähkökatkot kestävät noin 2 tuntia, mutta sähkökatkoja voi olla useita päivän aikana.
  6. Seuraa Nurmijärven Sähkön kotisivuja sekä median uutisointia sähköpulasta. Virallista viestintää toteuttaa kantaverkkoyhtiö Fingrid sekä työ- ja elinkeinoministeriö (TEM).

Keskeytyskartta

Keskeytyskartan avulla Nurmijärven Sähköverkko Oy informoi asiakkaitaan sähköpulan aiheuttaman sähkönjakelun keskeytyksen alueesta ja kestosta.

Jos karttapalvelu ei lataudu alle niin, voit avata karttapalvelun painamalla tästä.

Viimeisimmät sähköpula päivitykset

Tähän julkaistaan viimeisimmät sähköpulapäivitykset.

Sähköpulaviestintä

Kuvituskuva sähköpulaviestintä

Mahdollinen sähköpula koskettaa meitä jokaista. Olemme verkkoyhtiöllä varautuneet mahdolliseen sähköpulaan Fingridin ohjeistuksen mukaisesti.

Olemme tänään 15.12.2022 lähettäneet verkkoyhtiömme asiakkaille sähköpulaviestintää koskevan viestin sähköpostitse sekä tekstiviestillä. Mikäli viestit eivät tavoittaneet sinua tai haluat häiriö- ja sähköpulatiedotteet jatkossa toiseen yhteystietoon, käy päivittämässä tietosi Online-palvelussamme. Mahdollisen sähköpulan pääviestinnästä vastaa Fingrid sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Muuttamalla omaa kulutuskäyttäytymistä pystymme vielä vaikuttamaan mahdolliseen sähköpulaan. Vältä tarpeetonta sähkönkulutusta arkiaamuisin klo 8–10 ja alkuillasta klo 16–18 välisinä aikoina.

Säästövinkit TOP 7:

– laske varastojen ja autotallien lämpötilaa

– huonelämpötilaa 1°C alemmas

– sauno nopeasti tai älä sauno ollenkaan

– yritä vähentää lämpimän veden käyttöä

– horrostilassa olevat laitteet kokonaan pois päältä

– vältä sähköauton lataamista kulutushuipun aikana

– sammuta turha valaistus

 

Oma pieni osuus, suuren yhteisen hyvän vuoksi.

Mikäli tilanne huononee, tiedotamme mahdollisesta sähköpulasta lisää ja ohjeistamme edelleen sähkön käytön säästeliäisyyteen. Tilanteen edetessä tiedotamme tekstiviestein ja sähköpostein kulutuskäyttöpaikkojamme. Tietoa varautumisesta ja sähkön säästöstä löydät Motivan , Energiateollisuuden ja Nurmijärven kunnan sivuilta.

Yleisiä kysymyksiä sähköpulasta

Miten todennäköistä sähköpula on?

Sähköpulatilanne voi syntyä usealla eri tavalla, kuten pitkäkestoisen kylmän pakkasjakson, voimalaitoksen tai sähkön siirtoyhteyden vikaantumisen tai näiden yhdistelmän seurauksena. Sähköpula ajoittuu todennäköisimmin kovimpiin kulutuspiikkeihin. Sähköntarve on yleensä suurimmillaan arkiaamuina klo 7.00-9.00 ja alkuiltaisin klo 16.00-18.00. Sähköpulan riskiä laskee leuto ja tuulinen talvi sekä sähkön käytön väheneminen teollisuudessa ja kotitalouksissa. Sähköpulan syntymiseen voi vaikuttaa vähentämällä sähkönkulutusta edellä mainittuina ajankohtina.

Kuka kertoo minulle, milloin sähköt katkaistaan? Kuinka aikaisin saan tietää katkosta?

  • Kun sähköpulan riski on tiedossa, siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajasti. Mahdolliset sähkönjakelun rajoitukset tehdään hallitusti ja niistä viestitään mahdollisuuksien mukaan ennakkoon, ellei kyse ole akuutista viasta.
  • Sähköpulan vaatimista sähkökatkoista ei ole aina mahdollisuutta tiedottaa ennakkoon, mutta siihen pyritään.
  • Saat Nurmijärven Sähköverkolta tiedon katkosta viimeistään katkon alkaessa verkkoyhtiön omien viestintäkanavien kautta.

Kuka korvaa, jos katko aiheuttaa minulle vahinkoja?

  • Sähköpulan vuoksi tehtävistä katkoista ei makseta korvauksia, sillä kyse ei ole sähkömarkkinalain mukaisesta virheestä sähkönjakelussa.
  • Sähköpulan vuoksi toteutettavien kiertävien sähkökatkojen ei lähtökohtaisesti tulisi aiheuttaa suoria vahinkoja, kuten rikkoa laitteita tai johtaa elintarvikkeiden pilaantumiseen. Kaikkien sähkönkäyttäjien tulee joka tapauksessa olla varautunut sähkökatkoihin esimerkiksi myrskyjen seurauksena.
  • Sähköjen katkeaminen ja päälle kytkeminen ei saisi rikkoa esimerkiksi sähkölaitteita, vaan sähkölaitteet on suunniteltava siten, että ne kestävät sähkökatkon.
  • Lyhyen, muutaman tunnin sähkökatkon aikana jääkaappi ei ehdi lämmetä eikä pakastin ala sulaa, kunhan niiden ovia ei availe tarpeettomasti.

Mitä sähköpulatilanteessa tapahtuu?

Sähköpulan sattuessa tilanne on ammattilaisten hallinnassa. Mahdollisiin sähkönjakelun rajoituksiin on varauduttu ennakkoon. Fingridillä sekä paikallisilla sähköverkkoyhtiöillä on mahdollista sähköpulaa varten suunnitelmat sekä valmistellut ja harjoitellut toimenpiteet. Fingrid antaa paikallisille sähköverkkoyhtiöille tiedon irti kytkettävän tehon määrästä. Paikallinen sähköverkkoyhtiö toteuttaa tämän jälkeen sähkönjakelun irtikytkennän kiertävinä katkoina omalla vastuualueellaan. Katkosuunnitelmat ovat tehty ennakkoon, jotta kriittisemmät kohteet, kuten sairaalat, eivät joudu sähkökatkon piiriin. Katkot toteutetaan Fingridin pyynnöstä.

Mitä minun pitää tehdä katkon aikana?

  • Pysy rauhallisena, tilanne on ammattilaisten hallinnassa.
  • Sammuta päälle jääneet sähkölaitteet, kuten liesi, kahvinkeitin ja sauna. Voit jättää esimerkiksi yhteen huoneeseen valot päälle, niin tiedät milloin sähköt palaavat.
  • Vältä jääkaapin ja pakastimen avaamista, etteivät elintarvikkeet ala lämmetä.
  • Vältä ikkunoiden ja ulko-ovien aukipitämistä, ettei asunto ala kylmetä.
  • Sähköverkkoyhtiöön ei tarvitse olla yhteydessä sähköpulaan liittyvissä sähkökatkoissa. Nurmijärven Sähköverkko tiedottaa asiakkaita tilanteesta mm. häiriökarttapalvelun ja erillisten tiedotteiden kautta sekä asiakkaille tehtävällä suoralla viestinnällä.

Mitä jos putket jäätyvät tai pakastin sulaa?

  • Sähköpulassa sähkökatko kestää kerrallaan noin kaksi tuntia, jonka jälkeen sähköt palautetaan keskeytysten jatkuessa muualla, siihen asti, kunnes sähköpulatilanne on ohi. Toimintatavalla pyritään estämään kiinteistöjen liiallinen jäähtyminen ja vaurioiden syntyminen (esim. putkien jäätyminen). Myöskään pakastin ei kahdessa tunnissa ala sulaa, ellei sen ovea availe tarpeettomasti.
  • Kaupungin kattavassa kaukolämpöverkossa pyritään pitämään vesi liikkeellä kaikissa tilanteissa, jolloin vesi kiertää kaikkialla putkistossa eikä jäähtymistä tai jäätymistä pääsisi tapahtumaan.

Miten varaudun sähkökatkoihin ennakolta? Mitä minun pitää tehdä ennen katkoa?

  • Mieti jo etukäteen, miten toimit, jos sähköt olisivat poikki kahden tunnin ajan.
  • Kun sähköpulan riski on tiedossa, siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajasti. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee tiedotteen Fingridin ilmoittaessa kiristyneestä tehotilanteesta. Myös Fingrid, paikalliset sähköverkkoyhtiöt ja media tiedottavat sähköpulasta ja toimintaohjeista. Seuraa uutisia sekä kantaverkkoyhtiö Fingridin ja paikallisen sähköverkkoyhtiön viestintää ja sosiaalisen median kanavia.
  • Varaa ja ylläpidä kotivaraa, jossa on ruokaa ja juotavaa. Yleisen ohjeen mukaan jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin 72 tuntia. Ohjeita varautumiseen saat mm. 72 tuntia -sivustolta: https://72tuntia.fi.
  • Pidä puhelimesi ja muut tietotekniset laitteesi ladattuina ja hanki muutamia varavirtalähteitä.
  • Pysy rauhallisena, tilanne on ammattilaisten hallinnassa ja toiminta on suunniteltu ja harjoiteltu ennakkoon.

Mitä minun pitää tehdä katkon jälkeen?

  • Älä kytke kaikkia sähkölaitteita päälle heti sähköjen palattua. Sähköpulatilanne voi olla edelleen käynnissä, ja sähkökatkoja kierrätetään muilla sähkönkäyttäjillä. Sähkön säästäminen on muutenkin kannatettavaa.
  • Tarkista sähkölaitteet, ettei esimerkiksi liesi tai sauna jäänyt sähkökatkon alkaessa päälle.
  • Sähkökatkon aikana ja sen jälkeen on hyvä olla varovainen, kun laskee lämmintä vettä hanasta tai suihkusta. Katkon vuoksi veden lämpötila voi vaihdella ja hanoista voi tulla myös poikkeuksellisen kuumaa vettä.

Saako katkosta muita korvauksia?

Sähkömarkkinalain perusteella asiakkaalla on oikeus vahingonkorvauksiin, jos sähkönjakelussa on virhe. Sähköpulatilanteeseen perustuvissa sähkökatkoissa kyse ei ole sähkönjakelussa olevasta virheestä, koska sähkökatko johtuu paikallisen sähköverkkoyhtiön vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolisesta syystä.

Päävalikko