Etusivu / Sähköpula / Sähköpulan aikaiset vaikutukset kaukolämpötaloissa

Sähköpulan aikaiset sähkökatkot kaukolämpötaloissa

Miten sähkökatkot vaikuttavat kaukolämmitettyyn taloon?

Kaukolämmössä sähkökatkon vaikutukset ovat pieniä. Kahden tunnin sähkökatko on lyhyt ja talo ei tule katkon aikana viilenemään merkittävästi.

Sähkökatkon aikana talon lämmön kierto loppuu, koska se perustuu sähköllä toimivaan pumppuun. Katkon jälkeen lämmitys alkaa toimimaan normaalisti talon kiertovesipumpun palauduttua sähköihin.

Hanasta voi edelleen tulla vettä, mutta sitä tai suihkua ei suositella käytettäväksi, koska sähkökatkon aikana käyttöveden lämpötila saattaa nousta haluttua korkeammaksi. Myös välittömästi sähkökatkon jälkeen tulee olla varovainen lämpimän käyttöveden käytön kanssa, koska käyttövesi voi olla tavallista lämpimämpää.

Sähkökatkon jälkeen taloni lämmitys ei lähtenyt toimimaan?

Jos lämmitys ei lähde sähkökatkon jälkeen toimimaan ole yhteydessä isännöitsijään/ huoltoyhtiöön tai kaukolämpöyhtiöön.

Kysymyksiä ja vastauksia sähkökatkoista kaukolämmitettyjen talojen isännöitsijöille

Miten varautua sähkökatkoihin isännöitsijänä?

Tulee huolehtia, että talojen asukkaat ovat tietoisia ohjeistuksista sähkökatkojen varalle. Esimerkiksi Energiateollisuus on julkaissut kuluttajille suunnatun ohjeen sähkökatkojen varalle.

Mitä asioita on hyvä huomioida sähkökatkon jälkeen?

Olisi hyvä tarkistaa kaukolämpölaitteiden toiminta katkon jälkeen. Elinkaarensa loppupuolella olevat kiertovesipumput eivät välttämättä käynnisty itsestään, jolloin rakennuksen lämmitys ei ala toimimaan. Myös kiertoilmakoneet olisi hyvä tarkistaa, koska ne saattavat jäätyä (katolla tai esim. tuulikaapeissa olevat laitteet)

Mahdollisten lämmitys- ja käyttövesiverkkojen vuotojen tarkistaminen, esim. putkiliitokset, tiivisteet, jne. Esimerkkinä; lämpimän käyttöveden huoneistokohtaisen mittarin liitos (tiiviste) oli alkanut vuotaa, kun kiertojohto oli jäähtynyt sähkökatkon seurauksena.

Päävalikko