Toimitalomme aurinkovoimala laajentui

Laajensimme aurinkovoimalamme yli kaksinkertaiseksi

Nurmijärven Sähkön toimitalon katolla on ollut jo vuosia aurinkovoimala. Kesällä 2018 toimitalon huopakattomateriaali vaihdettiin valkoiseksi ja samalla 40 paneelin aurinkovoimala laajennettiin kaksinkertaiseksi. Viime lokakuussa voimala laajennettiin jälleen paneelimäärältään kaksinkertaiseksi eli nyt kaikkiaan 160 paneelia tuottaa puhdasta sähköä toimitalon tarpeisiin.

Tekniikka on mennyt eteenpäin ja paneelien teho on kasvanut, samalla kun hinnat ovat laskeneet. Nurmijärven Sähkön vanhan aurinkovoimalan yksittäisen paneelin teho on 270 W, mutta nyt uuden voimalan paneelien teho on 335 W. Vanhan järjestelmän koko on reilut 20 kWp, mutta uusien paneelien kanssa koko kasvaa yhteensä n. 50 kWp:iin. Odotettu tuotto on n. 45 MWh vuodessa. Vuotuinen CO2-vähenemä on noin 3000 kg.

– Valmistusmäärien myötä paneelien hinta on tullut alas, jonka lisäksi myös asennustekniikat ovat kehittyneet, toteaa Nurmijärven Sähkön energianeuvoja Jarmo Kauppi.

– Kilpailutimme urakan, johon halusimme lähialueelta tasakattovoimaloita tekevän, pitkään toimineen urakoitsijan, joka pystyy toimittamaan laadukkaan järjestelmän.

– Urakan teki lopulta Jousi-Sähkö Riihimäeltä. Työn jäljessä ja ammattimaisessa otteessa näkyi, että he olivat koulutettuja sähköalan ammattilaisia, joita valvoi sähkötyönjohtaja. Katollehan voi mennä kuka tahansa, mutta parempi työnjälki syntyy, kun on vankka ammattitaito.

Jousi-Sähkön asentajat ja työnjohtaja kiinnittämässä invertteriä sähkökeskustilan seinälle.

– Tärkeää oli työturvallisuus ja se, että asentajat tiedostivat, että he toimivat meidän takuun alaisella, uudella katolla. Asennuksen tuli olla nykymääräykset täyttävä ja paloturvallinen, ja erityisesti kiinnitettiin huomiota asennuskiskojen maadoitukseen – jokainen on maadoitettu erikseen. Asennusfirma sai myös vapaasti valita sopivan ajan asentaa voimala, kunhan se tuli valmiiksi ennen vuodenvaihdetta, Kauppi toteaa.

– Hintaan vaikutti positiivisesti se, että osa asennuksista oli valmiina. Vuoden 2018 asennuksessa varauduttiin siihen, että kapasiteettia saatetaan kasvattaa ja esimerkiksi johtoreitit rakennettiin sen mukaan. Tämä uusi aurinkovoimala on kuitenkin erillinen, oma yksikkönsä omalla invertterillään. Se on vapaasti kelluva eli sitä ei ole kiinnitetty kattoon, vaan sitä pitää paikoillaan riittävä määrä painoja. Lisäksi tuuli painaa sitä vain tiukemmin kattoon, kuin spoileria ikään.

– Paneelien sarjaankytkentäliittimet olivat saman valmistajan samoja tuotteita ja niiden kiinnittäminen tehtiin huolella siten, että ne eivät missään tilanteessa roiku tai ui lätäköissä aiheuttaen palovaaraa.

Investoinnin mahdollisti se, että Nurmijärven Sähkö sai Business Finlandilta energiatukea 20 % hankinnan arvosta.

Nurmijärven Sähkö on sitoutunut energiatehokkuussopimukseen 2017–2025, kuten Nurmijärven kuntakin. Kyseessä on vapaaehtoinen sopimus, jossa sitoudutaan vähentämään energiankulutusta ja hiilidioksidin muodostumista. 60 % Suomen energiankäyttäjistä on mukana sopimuksessa.

Päävalikko