Tuulihaukkalive avattu!

Tervetuloa seuraamaan Tuulihaukkaliveä!


Valokuvaaja: Kimmo Mäkiranta

Nurmijärven Luonto ry (Suomen Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys) on toteuttanut yhteistyössä 100-vuotisjuhlavuottaan viettävän Nurmijärven Sähkön kanssa ensimmäistä kertaa Suomessa Tuulihaukan livekameran.

Tuulihaukka katosi 1960-luvulta lähtien lähes kokonaan Uudeltamaalta ja Nurmijärveltä mahdollisesti ympäristömyrkkyjen takia. 2000-luvun aikana se on kuitenkin saatu palautettua pesimälinnustoomme rengastajien ja muiden lintuharrastajien toimesta. Pesintää on helpotettu latojen päätyihin asennettujen pesäpönttöjen avulla. Nykyään tuulihaukka on yleisin ja näkyvin päiväpetolintu nurmijärveläisessä maalaismaisemassa ja niitä pesii alueella noin 20 paria. Tuulihaukan pesäkameran tarkoituksena on jakaa tietoa tuulihaukan pesinnästä. Kamera on tarkoituksella suunnattu kuvaamaan tulevia poikasia.

Kamera toimii aurinkosähköllä ja lähetys sammuu yön pimeimpien hetkien ajaksi.

Nurmijärven Luonto ry:llä on tarvittavat luvat kuvaukseen maanomistajalta ja ELY-keskukselta.

Seuraa livelähetystä täältä:

Tuulihaukkalive

#tuulihaukkalive

Pesällä tapahtunutta:

Kirjattu 15.05.2018:

Pesäkamera asennettiin paikoilleen vappupäivänä 1.5. Heti seuraavana päivänä pesäpönttöä kävikin katsomassa kaksi eri koirasta. Molemmat olivat rengastettuja ja renkaat olivat eri jaloissa. Parin päivän päästä pesälle saapui naaraskin (rengastamaton), joka valitsi toisen koiraista kumppanikseen. Pariskunta alkoi 5.5 yhdessä valmistella pesää kaivamalla ja kuopsuttamalla sen pohjalle syvennyksen munia varten. Naaras myös patisti koirasta hakemaan ravintoa, sillä koiraan on osoitettava kykynsä ravinnonhankkijana.

Lisätietoja tuulihaukasta (lähde www.luontoportti.com):

Tuulihaukka kuuluu jalohaukkoihin (Falconidae) ja se on rauhoitettu. Tuulihaukka esiintyy pesimälintuna koko Suomessa. Nykyään tuulihaukka on tavallisin viljelysaukeiden haukkalaji. Suomessa niitä pesii noin 5000-7000 paria.

Tuulihaukka on keskikokoinen noin 31-37 cm, pitkäpyrstöinen ja yleisväriltään punertavanruskea haukka. Vanhan tuulihaukan väritys on kirkkaampi kuin nuorella ja tiilenpunaisen höyhenalueen tummat täplät ovat muuttuneet tummiksi poikkijuoviksi. Vanhan koiraan pyrstö on siniharmaa ja kärjesssä on leveä musta raita. Naaraalla pyrstö on punaruskea kapein mustin poikkijuovin. Tuulihaukan siivet ovat kapean pitkät ja teräväkärkiset. Silmän ympärillä on selkeästi erottuva keltainen rengas.

Tuulihaukka pesii yleensä vanhassa oravan, varislinnun tai petolinnun pesässä ja myös ladon päätyihin asennetuissa avopöntöissä. Muniminen tapahtuu huhtikuun loppupuolella tai toukokuun alussa ja naaras munii noin 4-5 munaa. Haudonta-aika on 26-29 vuorokautta. Poikaset ovat lentokykyisiä noin kuukauden päästä kuoriutumisesta.

Tuulihaukka käyttää ravinnoksi pikkunisäkkäitä kuten myyriä, lintuja, liskoja sekä hyönteisiä.