Tuulihaukkalive sammuu tänään

Nurmijärven Sähkön 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi yhteistyössä Nurmijärven Luonto ry:n kanssa toteutetun Tuulihaukkaliven lähetys sammuu 25.07.2018. Tuulihaukan poikaset ovat lähteneet pesältä, mutta käyvät siellä vielä yöpymässä ja sateelta suojassa. Alla kertauksena Nurmijärven Luonto ry:n tapahtumakalenteri pesän tapahtumista.

Tuulihaukkalivellä on ollut yli 20000 katsontakertaa aikavälillä 17.05.-24.07.2018. Suurin osa tuulihaukkaliven katsojista on ollut Suomesta, mutta haukkoja seurattiin myös mm. Ruotsissa, Saksassa, Portugalissa, Espanjassa, Ranskassa, Kyproksella ja Puolassa. Keskimäärin lähetystä on katsottu noin 11 minuuttia kerralla.

Pesän tapahtumakalenteri:

Toukokuu:

2-3.5 Kaksi koirasta on käynyt jo pesää tarkistamassa. Molemmat rengastettuja.

4.5 Pesällä on käynyt pariskunta. Naaraalla ei ole rengasta.

5.5 Pariskunta aloitti pesän valmistelun kuopsuttelemalla kuopan. Koiras ruokki naarasta mm. sisiliskoilla. Muita saaliita olivat hiiri ja sammakko.

16.5 Naaras aloittaa muninnan.

17.5 Haudontaa käynnistellään. Naaras käy välillä lentämässä pesän ulkopuolella. Haudonta on erittäin herkkää aikaa eikä pesää tai haukkaparia saa häiritä.

22.5 Naaras on muninut ja hautoo nyt. Pesäkamerassa on näkynyt ainakin 2 munaa.

23.5 Pesäkamerassa on näkynyt 3 munaa. Naaras kääntelee munia haudonnan edetessä.

29.5 Naaras hautoo ahkerasti. Ensimmäinen poikanen kuoriutuu noin kesäkuun puolivälissä.

Kesäkuu:

13.6 Pesäkamerassa näkyy 4 munaa. Hautominen on lopuillaan.

16.6 Tuulihaukkapariskunta sai nimet MTV:n valtakunnallisessa kilpailussa. Nimiksi valikoituivat Tuuli & Maukka.

18.6 Ensimmäiset poikaset ovat kuoriutuneet (17-18.6). Pienokaisille tarjoiltiin heti ruuaksi mm. myyrä.

20.6 Poikasista 4 on nyt kuoriutunut ja vielä näyttäisi olevan yksi muna kuoriutumatta. Eli poikasia olisi mahdollisesti 5.

21.6. Koiras saalistaa ravintoa ja naaras paloittelee sekä syöttää poikaset. Ravintoa on löytynyt hyvin ja poikaset voimistuvat vauhdilla.

25.6 Pesäkamerassa on näkynyt 4 poikasta eli kuoriutumattomaksi oletettu muna olikin vain kuoren pala. Ravinto on koostunut pääasiassa pikkulinnuista ja muutamasta myyrästä. Poikaset kasvavat kovaa vauhtia.

Heinäkuu:

3.7 Poikaset ovat nyt 2 viikkoisia. Siipiin on kasvanut jo sulat ja seuraavan 2 viikon aikana poikaset valmistautuvat jättämään pesän.

4.7 Poikaset saivat tunnisterenkaan. Renkaan avulla saadaan tietoa mm. haukkojen muutosta ja iästä (https://www.luomus.fi/fi/lintujen-rengastus).

6.-9.7 Yksi poikasista on menehtynyt. Ravintotilanne on ollut heikko ja poikaset ovat olleet välillä pitkiä aikoja ilman ravintoa.

13.7 Poikaset harjoittelevat jo pesästä lähtöä.

17.7 Kaksi poikasista on lähtenyt pesästä. Nuorin poikasista jäi vielä pesään.

21.7 Viimeinenkin poikanen on lähtenyt pesästä. Tuulihaukan poikaset käyvät vielä pesällä oleskelemassa.

25.7 Pesäkameralähetys on päättynyt.

Päävalikko